Hundkoja för bil

Om man har en hund och vill ha den med sig i bilen när man ska ut och resa är det viktigt att hunden åker tryggt och säkert. Det säkraste och bekvämaste sätt för en hund att resa på är i sin egen hundkoja eller hundbur i bilen. Något av det första man bör tänka på när man ska skaffa hund är hur stor hunden är samt om man har plats i bilen för en lagom stor koja eller bur där hunden kan ha sitt krypin. En egen koja skyddar betydligt bättre vid en krock än till exempel så kallade hundbälten. Hunden kan heller inte smita iväg lika lätt som om den varit lös i bilen när något hänt.

Hundkoja för bil i olika material

När man ska köpa en hundkoja till bilen finns det en del att fundera över. För det första är storleken viktig. Hur stor koja eller bur behöver hunden och vad behöver finnas i koja? Nästa fråga är vilket material kojan ska vara tillverkad av. Burar av tyg eller plast är lätta att flytta med sig till exempelvis ett hotellrum. Nackdelen är att de ofta bara finns till mindre hundar. En bur av tyg håller dessutom oftast inte tätt för vätska, och en hund kan bita sig igenom tyget om det vill sig illa. En bur flätad av korgmaterial är mysig och ger bra ventilation. Dock kan en hund även bita sig igenom denna, och ofta får bara mindre hundar plats i dessa kojor.

En bur av metalltrådar väger ofta en del och är inte så lätta att flytta med sig. De finns i många storlekar, även för mycket stora hundar. En sådan bur kan inte hunden bita sig igenom och samtidigt som buren skyddar bra vid en krock ger den bra ventilation. Det finns också hundgrindar och galler till de flesta kombibilar. Dessa grindar kan låsas med hänglås om man så önskar det. Då kan man ha bagageluckan helt öppen utan rädsla för att någon kan ta sig in och kanske ta hunden.

Hur skaffar man hundkoja i bilen?

Om man vill köpa en hundkoja bil finns det flera sätt att få tag i en sådan. De flesta djurbutiker säljer hundkojor och hundburar i olika material och storlekar. Det finns också olika begagnatmarknader där man själv kan sätta in en annons eller leta efter annonser för hundkoja till bil till salu. Det finns också flera webshoppar som säljer hundburar till bilar. På nätet kan man också hitta återförsäljare av hundgrindar eller hundkojor speciellt tillverkade till vissa typer av bilmodeller. Man kan också hitta hundburar och hundkojor hos olika affärer med större och mer blandat sortiment. Då kan man dock inte räkna med att hitta något större urval av kojor.

När man fått tag i sin koja eller bur är det dags att installera den i bilen. Detta är oftast enkelt, men hur man går tillväga beror på vilken typ av bur eller koja man valt att köpa. Har man köpt en bur i plast, tyg eller korg är det vanligast att man placerar hunden i buren, och sedan placerar buren i bilen. Var man placerar buren är mycket en smaksak, men många väljer att ha buren i framsätet, på golvet fram, i baksätet eller på golvet mellan framsätet och baksätet.

Hundkoja för bilen istället för hundbälte

Om man däremot skaffar en hundkoja för bil som ska placeras i bagageutrymmet, och som inte är avsedd att flyttas på placerar man in buren och sedan låter man hunden gå in i buren när den ska åka med. Buren kan förankras i baksätet samt i öglor i bagageutrymmet så att buren står stadigt.

Säkrast placering av hundkoja i bil

Vad som är den säkraste placeringen i bilen av hundens koja eller bur varierar. Åsikterna går isär och så även resultaten från olika krocktester. Beroende på vilken bil man har, vilken bur eller koja man köpt, vilken hund man har samt vad som händer finns det flera olika säkra placeringar av kojan. Om man råkar ut för en kock bakifrån och inte har bilar framför sig är den säkraste placeringen av buren på golvet framför passagerarsätet. Om bilen träffas framifrån men inte bakifrån är bagageutrymmet den säkraste placeringen för buren. Köper man en krocktestad bil samt bur och vet hur sin bil har krockkuddar och liknande placerat är det man själv som säkrast kan avgöra burens placering i förhållande till bilens krockzoner.

Om en bil voltar eller skadas allvarligt kan man inte utesluta att hunden sitter säkrare i en hundkoja för bil. Även om man bara tvingas bromsa kraftigt är risken mindre att hunden skadas av inbromsningen i och med att den har mindre yta att färdas på. Om något inträffar och bilens glas krossas eller dörrarna öppnas kan en skrämd och eventuellt skadad hund rymma iväg från platsen. Om hunden är allvarligt skadad kanske den inte kommer tillbaka igen, utan plågas i skogen. Med en bur eller koja som håller sig stängd i olyckan kan hunden inte komma iväg från platsen. Man slipper oroa sig för att någon ska skada huden eller själv bli skadad av hunden.

Låt hunden åka säkert

I trafiken händer fler och fler olyckor. Inte sällan är djur inblandade i olyckorna på ett eller annat sätt. Ibland lyckas djur rymma från trafikolyckor, och ofta är djuren skadade på något sätt. Ibland har ägarna tur att få tillbaka djuren levande. Om något händer är det bra att veta att ens djur sitter säkert och tryggt. Dagens bilar har flera krockzoner och det är därför svårt att generellt säga vilken som är den absolut säkraste platsen för hundens bur eller koja i bilen. Om man köper en krocktestad och krocksäkerhet bur kan man dock vara säker på att hunden sitter tryggare i den, än om den är lös när något händer. Att köpa en bur eller koja är en billig försäkring för både hundens och ägarens liv.

Inte alltid bra att ha hunden lös