Byta framljusen på bilen själv

Det är inte svårt att byta framljusen på bilen själv och det är självklart mycket billigare än att låta verkstaden göra det. Exakt hur du gör beror helt på vilken typ av bil du har och det borde stå i din manual för bilen. Läs vidare för lite tips om hur det kan gå till.

Olika tekniker för olika bilar

Vissa bilar är det väldigt enkelt att byta framljusen på och man behöver enbart lossa på strålkastarglaset genom att trycka in två sprintar. Andra bilar är det lättare att ta bort hela strålkastaren på och sedan byta lampan när den är ute. Vissa bilar har dock mycket mer komplicerade funktioner och det kan nästan vara omöjligt att byta lamporna själv.

Bra att tänka på

Tänk på att du aldrig ska röra en lampa med dina bara fingrar. På grund av fettet från fingrarna brukar lampan gå sönder väldigt fort när den väl är påsatt. Det är mycket viktigt att du följer den manual som medföljer din bil när du vill byta lampa själv. Se även till att du alltid använder den typ av lampa som specificeras i manualen.

Lättare att byta själv på äldre bilar

Det är generellt lättare att byta ut lamporna själv på lite äldre bilar. Moderna bilar har nämligen lite mer komplicerad konstruktion och det kan därför nästan vara omöjligt att fixa jobbet på egen hand. Ett exempel är bilar som har xenonlampor. Denna typ av bilar måste man nästan alltid lämna in till verkstaden när det är dags för lampbyte. Med tanke på att lamporna håller längre än vanliga glödlampor kan kostnaden ändå vara värt det, men räkna med att få betala upp till 2000 kronor.