Är det förbjudet att prata i telefonen när man kör bil?

Hur är det egentligen, får man prata i mobiltelefonen samtidigt som man kör bil? Många är inte helt klara över hur lagen ser ut kring mobilanvändning vid bilkörning och lagen i sig är ganska luddigt formulerad. Nedan reder vi ut vad som egentligen gäller så att du kan undvika att bryta mot lagen.

Användning av mobiltelefon vid körning

Lagen säger: “Vid färd på väg med ett motordrivet fordon får föraren ägna sig åt aktiviteter såsom användande av mobiltelefon och annan kommunikationsutrustning, endast om det inte inverkar menligt på framförandet av fordonet”. Detta kan låta en aning luddigt men innebär helt enkelt att föraren av ett fordon inte får använda mobiltelefonen (eller annan kommunikationsutrustning) på ett sätt som gör denne trafikfarlig och/eller ouppmärksam.

Så vad gäller när jag pratar?

Att tala i mobiltelefonen är inte i sig olagligt. Så länge du inte använder mobilen på ett sätt som gör dig ouppmärksam och således till en fara i trafiken så är det helt ok att samtala med den som ringer. Vill du vara helt säker på att du inte utgör en trafikfara är dock handsfree ett bra alternativ, på så sätt kan du behålla båda händerna på ratten för snabbare reaktion om olyckan skulle vara framme.

Trafiksäkerheten går alltid först

Att vara säker är viktigast

Prioriteringen du som bilförare behöver göra är att vara så trafiksäker som möjligt. Detta innebär bland annat att inte låta dig bli distraherad av annat så som exempelvis mobiltelefoner. Det är inte i sig olagligt att prata i mobilen medan du kör, dock kan handsfree vara en bra investering för att du ska ha båda händerna fria till ditt fordon vilket gör dig till en säkrare förare.